Pintura - Juan Fernández de Navarrete, el Mut
Característiques
Data d'emissió: 18 d'octubre de 2023
-
Procediment d'impressió: Offset
-
Paper: Estucat, engomat, fosforescent
-
Grandària del segell: Segell de 45,17 x 28,97 mm
-
Efectes en plec: Full bloc de 1 segell
-
Valor postal dels segells: 4,60 €
-
Tiratge: 90.000
Més informació
Juan Fernández de Navarrete (Logronyo, 1526 - Toledo, 28 de març de 1579), conegut com a Navarrete el Mut, va ser un pintor espanyol del Renaixement tardà o de principis del Manierisme. Va destacar per la seva feina al servei de Felip II, el qual va nomenar-lo pintor reial el 1568 després de la mort de Gaspar Becerra i li va encarregar diverses sèries de llenços per decorar els murs del monestir de l'Escorial, el qual estava en construcció des de 1563.
Juan Fernández de Navarrete es va donar a conèixer el 1567 com a pintor davant el rei Felip II amb l'obra Baptisme de Crist (Museu del Prado), influït per Miquel Àngel i la pintura del cinquecento romà. La seva obra més coneguda i considerada com a culminant en la seva trajectòria és el Martiri de Sant Jaume, de 1571, on ja adopta els modes de l'escola veneciana.
El pintor Juan Fernández de Navarrete va tenir una malaltia que el va deixar sord als tres anys, la qual cosa li va ocasionar la incapacitat per aprendre el llenguatge oral. Tanmateix consta que va aprendre a expressar-se per mitjà de la llengua de signes i sabia llegir i escriure, a més a més d'haver adquirit una àmplia cultura, necessària per al seu ofici. Va ser educat al monestir jerònim de La Estrella a San Asensio (La Rioja) per fra Vicente de Santo Domingo, que emprà probablement un incipient llenguatge de signes que des de l'edat mitjana s'utilitzava a les comunitats monàstiques obligades al vot de silenci. En l'època de Navarrete es creu que un benedictí, Pedro Ponce de León, havia desenvolupat el primer codi lingüístic de signes.
Per a més informació, anar a la font.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Marca de Domini Públic 1.0 de Creative Commons