Patrimoni Mundial - Serra de Tramuntana
Característiques
Data d'emissió: 20 d'octubre de 2023
-
Procediment d'impressió: Offset + Vernís
-
Paper: Estucat, engomat, fosforescent
-
Grandària del segell: Segell de 54,9 x 38,4 mm
-
Efectes en plec: Full bloc de 1 segell
-
Valor postal dels segells: 6,45 €
-
Tiratge: 90.000
Més informació
La Serra de Tramuntana és una serralada litoral que ocupa la part nord-occidental de Mallorca a les Illes Balears, terminació probable del sistema Bètic (a través del cap de la Nau i d'Eivissa).
Alguns la fan procedir del precontinent catalanobalear. D'orientació SW-NE (ENE en el tram final), s'allarga uns 90 km entre sa Dragonera i el cap de Formentor pel costat de mar i entre el cap de Cala Figuera i el des Pinar pel costat des Pla, entre les badies de Palma i Alcúdia. L'amplada oscil·la entre uns 10 km en aquests sectors extrems, i uns 20 km a la part central. Els materials en bona part calcaris del fons del geosinclinal degueren emergir en forma d'arxipèlag durant l'Eocè superior, igual que els Pirineus, però el paroxisme tectònic és posterior, del Burdigalià (Miocè inferior), i coincideix amb la fase estírica del plegament alpí. Depenent del criteri escollit, hi ha diverses llistes de municipis que formen part de la Serra de Tramuntana.
El 29 de juny de 2011 la Serra de Tramuntana va ser declarada Patrimoni Mundial per la Unesco en la categoria de Paisatge Cultural. Aquesta distinció fa referència al resultat de la interacció entre els factors naturals i humans, tal com estableix el Conveni Europeu del Paisatge. L'agricultura mil·lenària, en un ambient amb escassos recursos d'aigua, ha transformat el terreny i ha creat una xarxa articulada de mecanismes de gestió de l'aigua interconnectada entre diferents parcel·les d'origen feudal.
El Consorci Serra de Tramuntana impulsa polítiques de millora i conservació de tots aquests elements i dels valors, tangibles i intangibles, amb accions que cerquen la implicació i la participació de totes les persones que hi viuen i hi treballen i que tenen com a objectiu millorar la intervenció humana i la sostenibilitat del territori de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial.
El paisatge cultural de la Serra de Tramuntana és fruit de l'intercanvi de coneixements entre cultures, amb petites obres fetes col·lectivament amb finalitat productiva, condicionades per les limitacions imposades pel medi físic. Limitacions superades amb saviesa i l'ús intel·ligent dels recursos, sense destruir la natura. També és la recreació d'un territori a través de l'imaginari col·lectiu i de les obres d'artistes que hi han trobat inspiració.
Segons el Conveni Europeu del Paisatge, s'entendrà com a Paisatge Cultural qualsevol part del territori tal com el percep la població, i el seu caràcter és resultat de l'acció i la interacció de factors naturals i humans. Això suggereix que no es tracta només de mantenir el territori de la Serra de Tramuntana tal com es troba en l'actualitat. Es tracta també de millorar la intervenció humana i promoure-la amb activitats sostenibles d'acord amb uns objectius.
Per a més informació, anar a la font | Viquipèdia | Consell de Mallorca
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Marca de Domini Públic 1.0 de Creative Commons